Artservis
Umetnik na službenem potovanju
OCAT Contemporary Art Terminal
 
Vizualna umetnika Nika Oblak in Primož Novak opisujeta izkušnje iz tromesečne rezidence na Kitajskem.
 
 

OCAT Contemporary Art Terminal je tromesečna rezidenca, termin rezidence je enkrat na leto, sočasno na rezidenčnem programu deluje pet vizualnih umetnikov/kuratorjev. Cilj programa je, da ustvari dinamično platformo za multi disciplinarno izmenjavo ter sintezo mednarodnih kulturnih virov in tako prispeva k konstrukciji in razvoju sistema kitajske sodobne umetnosti.

V okviru OCAT-a so se zgodile pomembne predstavitve kitajske sodobne umetnosti, realizirali so mnogo projektov kitajskih in mednarodnih umetnikov v kontekstu specifičnega lokalnega prostora. Redno izdajajo publikacije ne le o razstavah, ampak tudi raziskovalno študijske publikacije.

OCAT je edinstven fenomen na Kitajskem, saj je organizacijsko del nacionalnega muzeja He Xiangning Art Museum. V globalnem kontekstu so relevantni zato, ker predstavljajo ne le kitajsko umetnost, ampak umetnost zahoda predstavljajo skozi lastno perspektivo.

OCT Contemporary Art Terminal (OCAT) na rezidenčni program vsako leto povabi pet mednarodnih eksperimentalnih umetnikov, kritikov in kuratorjev s področja vizualne umetnosti. Ni starostne in nacionalne omejitve.

Rezidenca ponuja prostoren atelje z bivalnim delom (130 m2). Vseh pet ateljejev ima svojevrstno arhitekturno zasnovo, ki so jo tako kot več objektov v OCT-ju zasnovali arhitekti Urbanus. Poleg tega OCAT umetniku nudi mesečno štipendijo za stroške bivanja, skromen mesečni proračun za materialne stroške projekta, zdravstveno zavarovanje, krijejo pa tudi stroške vize ter letalske karte.

Od rezidenta OCAT pričakuje realizacijo v prijavi opisanega projekta, priložnostno odprtje ateljeja obiskovalcem, pričakuje, da bo rezident komuniciral z lokalno publiko, umetniki in umetniškimi organizacijami, ter predstavil lastno prakso na strokovnih predavanjih. Ob zaključku programa se pričakuje, ni pa dolžnost, da bo realizirano delo/raziskava predstavljena v obliki razstave, predavanja ali eseja.

Za rezidenco sva izvedela že pred leti, najbrž na Artservisu ali pa neposredno na Res Artists.

Prijava je bila relativno enostavna, s standardnimi komponentami: prijavnim obrazcem, biografijo, predlogom projekta, primeri del, ter osnutnkom predavanja, ki naj bi ga umetnik realiziral v času programa. Oddati jo je bilo mogoče preko emaila ali poslati s pošto.

Posebnih pričakovanj nisva imela, je pa bil najin predlagan projekt zahteven predvsem s tehničnega vidika in ker sva potrebovala strokovno pomoč, nisva bila prepričana ali bo realizacija mogoča.

Atelje je nudil odličen in navdihujoč prostor za delo in bivanje. Presenečena sva bila nad dobro organiziranostjo ter infrastrukturo. Organizator nama je pomagal vzpostaviti stike z lokalnimi prebivalci, umetniki, kuratorji in galerijami, kar je prispevalo k kvalitetni realizaciji novega dela in promociji najine prakse na splošno.

Za umetnika je Shenzhen zanimiv, ker je razvita raznovrstna industrija in trgovina, tako da je mogoče najti kakršen koli material po ugodnih cenah. Na žalost pa je jezik kar pogosto ovira, saj je pri naši generaciji in starejših ljudeh znanje angleščine redko, tako da sva dostikrat potrebovala asistenta-prevajalca.
 
V času bivanja in delovanja v Shenzhenu (15. avgust – 15. november 2011) sva realizirala predlagani projekt Aktivisti, mobilne robote s protestnimi panoji, ki zasedejo prostore in izvedejo različne akcije v boju za boljšo družbo.

Projekt je bil zaključen s skupinsko razstavo Future Relevance, kjer so bila predstavljena dela vseh rezidenčnih umetnikov. Razstavo je kurirala Paula Orell iz Plymouth Arts Centre-a, ki je bila na rezidenci kot kurator. Razstava je del spremljevalnega programa Shenzhen & Hong Kong Bi-City Biennale of Architecture/Urbanism, ob njej pa je izšel tudi katalog.
 
To je zagotovo eden boljših rezidenčnih programov, ki sva se jih udeležila. Vse je bilo profesionalno in kvalitetno izvedeno, od pogojev dela in bivanja, razstave do kataloga. Pridobila pa sva tudi številne kontakte v regiji.

Nika Oblak in Primož Novak, 2011
 

Naslov rezidence:
OCAT OCT Contemporary Art Terminal
Enping Road, OCT-Overseas Chinese Town, Nanshan District
Shenzhen, Kitajska 518053
T: 86-0755-26917199
F: 86-0755-26915102
E: ocat2005@yahoo.cn
http://www.ocat.com.cn/index.html

Fotografije:
Nika Oblak in Primož Novak, osebni arhiv

O avtorjih:
Nika Oblak & Primož Novak od leta 2002 delujeta v tandemu. Zanju je značilna velika aktivnost v mednarodnem prostoru, zlasti na področju rezidenčnih gostovanj. 
http://www.oblak-novak.org/ 

Rezidenčni profil avtorja / avtorice:
 
 
Prijavi se na okrožnico Artservisa:
 
 
Zadnja objava, tema:
International Summer School of Physical Theatre Retzhof Castle - Austria Annual ...
 
RSS  Twitter 
 
Artservis | SCCA-Ljubljana, Metelkova 6, 1000 Ljubljana | Pogoji uporabe