Vstop / SCCA-Ljubljana / Evrokultura info@artservis.org
   
O ARTSERVISU OKROŽNICA OBVESTILA POVEZAVE FORUM PRIROČNIK BAZA MOBILNOST RSS ENGLISH
Napredno iskanje


Nasveti za: samozaposlene, zavode, društva ...
Primeri: pogodb, računov...

Arhiv anket

na vaši strani!

na Artservisu.

Opozorilo

Obvestilo

Reforma statusa samozaposlenih v kulturi (2/7/09)
Poročilo sestanka medresorske projektne skupine na MK

Za reševanje problemov samozaposlenih v kulturi je Ministrstvo za kulturo letos ustanovilo medresorsko projektno skupino za celostno rešitev statusa samozaposlenih v kulturi.

V projektni skupini poleg predstavnikov Ministrstva za kulturo sodelujejo tudi predstavniki Ministrstva za finance, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter predstavniki samozaposlenih v kulturi, med njimi tudi urednica Artservisa.

Skupina se je prvič sestala 18. junija 2009. Na sestanku se je projektna skupina najprej seznanila s svojimi nalogami, nato pa je vodja projektne skupine predstavila dosedanja prizadevanja Ministrstva za kulturo na področju samozaposlenih: gre za kratkoročne spremembe v okviru Uredbe o samozaposlenih v kulturi. Ena od večjih predlaganih sprememb je dvig cenzusa za 25 % odstotkov. Predstavniki samozaposlenih so izrazili mnenje, da bi bilo pri ugotavljanju cenzusa treba omogočiti možnost odštevanja nagrad, delovnih štipendij in sredstev, pridobljenih na razpisih, kar je po njihovem mnenju primernejša rešitev od dviga cenzusa. Predstavnica Ministrstva za kulturo je zagotovila, da bodo predlagane spremembe uredbe pred posredovanjem v vladno proceduro objavljene na spletnih straneh ministrstva, zainteresirana javnost pa povabljena k posredovanju pripomb nanje.

Nato je sledila predstavitev mnogih predlogov za celovito rešitev statusa samozaposlenih, ob čemer se je razvila razprava, kjer so bile izpostavljene težave, s katerimi se soočajo samozaposleni ter ovire za ureditev njihovega statusa. Ob koncu razprave je vodje projektne skupine vse člane pozvala, da posredujejo svoje predloge v pisni obliki do 17. 7. 2009, nato pa bo projektna skupina na svojem naslednjem sestanku, ki bo predvidoma septembra, skušala identificirati tiste predloge, ki bi jih bilo mogoče uresničiti in tudi instrumente, s katerimi bi bilo to mogoče doseči.

Ravno tako so člani projektne skupine menili, da bi bilo treba pripraviti dobro podlago za kakršnekoli spremembe na tem področju, torej dobro opredeliti, zakaj so samozaposleni v kulturi posebna skupina, kakšen je njen pomen in zakaj jo je treba obravnavati drugače. Ministrstvo za kulturo bo pripravilo tak dokument v sodelovanju s predstavniki samozaposlenih, v ta namen pa bo projektna skupina dala tudi pobude za izvedbo ustreznih študij, ki bi prinesle potrebne podatke o samozaposlenih v kulturi.

Vir: Ministrstvo za kulturo: "Povzetek sestanka medresorske projektne skupine za celostno rešitev statusa samozaposlenih v kulturi".

Artservis vabi uporabnike, da nam 10. 7. po elektronski pošti posredujete predloge za izboljšanje statusa samozaposlenih!
Napisani naj bodo kratko in jasno in poslani na elektronski naslov: info@artservis.org

Seznanite se tudi s predlogi Odprte zbornice, ki jih v medresorski projektni skupini zagovarjamo predstavniki samozaposlenih v kulturi (Odprta zbornica, Artservis, Asociacija, SUKI):

Predlogi Odprte zbornice za vizualno umetnost, poglavje 2: Samozaposleni na področju kulture (spletna stran Odprte zbornice)


NOVO V BAZI (zadnjih 10 novosti)
zadnja sprememba
13/12/13

Evropska komisija / European Comission / Ustvarjalna Evropa / Objavljeni prvi razpisi v okviru programa EU Rok prijave: 05/03/14, 12/03/14, 19/03/14 več
 
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona / European Prize for Urban Public Space 2014 / CALL FOR ENTRIES Rok prijave: 23/01/14 at 12 p.m - registration date več
 
CCA ŁAŹNIA 2  / Residence Programme 2014 / OPEN-CALL FOR 2 ARTISTS Rok prijave: 26/01/14 več
 
EDITH-RUSS-HAUS FOR MEDIA ART / Media Art Grants 2014 / Call for submissions of international artists up to the age of 35 Rok prijave: 16/02/14 več
 
Media Art Centre / International Video Art Festival Now&After / Call for entries Rok prijave: 15/01/14 več
 
The Museum of Contemporary Art Chicago (MCA) / Marjorie Susman Curatorial Fellowship / for an exceptional graduate-level candidate Rok prijave: 31/01/14 več
 
Emzin zavod za kreativno produkcijo / Fotografija leta 2014 / vabilo k prijavam na natečaj Rok prijave: 14/01/14 več
 
Deutsches Filminstitut / goEast – Festival of Central and Eastern European Film / FEATURE AND DOCUMENTARY FILM COMPETION, EXPERIMENTAL FILM AND VIDEO ART COMPETITION Rok prijave: 31/12/13 - feature and documentary, 31/01/14 - experimental and video več
 
Muzej moderne i suvremene umjetnosti MMSU / SPAJALICA # 2´ / JAVNI POZIV Rok prijave: 09/12/13 več
 
Liburnija-film / 44. KRAF - short film festival / Open call for feature, documentary, experimental, animation or a music video Rok prijave: 27/11/13 več
 
Zadnjih 100 novosti