Vstop / SCCA-Ljubljana / Evrokultura info@artservis.org
   
O ARTSERVISU OKROŽNICA OBVESTILA POVEZAVE FORUM PRIROČNIK BAZA MOBILNOST RSS ENGLISH
Napredno iskanje


Nasveti za: samozaposlene, zavode, društva ...
Primeri: pogodb, računov...

Arhiv anket

na vaši strani!

na Artservisu.

Opozorilo

Obvestilo

Osem let Artservisa (14/12/09)
Artservisovo poslanstvo, dosežki, vsebine...

Artservis je letos dopolnil osem let. Ob tej priložnosti povzemamo in vam predstavljamo njegovo delovanje in dosežke.

Poslanstvo, uredniška zasnova in uporaba

Artservis že od leta 2001 deluje na spletnem naslovu www.artservis.org. V osmih letih je postal nepogrešljiv spletni medij za umetnike, teoretike in kulturne menedžerje v slovenskem prostoru ter referenčen vir informacij v mednarodnem prostoru. Skupaj z ostalimi servisnimi dejavnostmi SCCA-Ljubljana tvori zaokrožen informacijski in svetovalni podporni sistem za umetnost in kulturo.

Osnovno poslanstvo Artservisa je informiranje in svetovanje. Z objavo razpisov, natečajev, vabil za sodelovanje, možnostmi financiranja in nasveti za razna opravila iz sveta umetnosti Artservis brezplačno pomaga vsem, ki delujejo na področju umetnosti in kulture. S svojo dejavnostjo zapolnjuje vrzel na področju posredovanja informacij, svetovanja in izmenjave izkušenj. Poleg tega je nepogrešljiv iniciator in partner v prizadevanjih za izboljšanje razmer v kulturi in položaja vseh samozaposlenih v kulturi.

Artservis deluje na načelih: javna dostopnost, strokovnost, objektivnost, verodostojnost, ažurnost, solidarna izmenjava informacij, razumljivost informacij in brezplačnost. Artservisove vsebine so od leta 2004 objavljene pod licenco Creative Commons.

Artservis je eden prvih kulturnih portalov na področju Vzhodne Evrope in je zato deležen spoštovanja mednarodnih kulturnih portalov. Od leta 2008 je ustanovni član regijske mreže kulturnih portalov inSEEcp.

Artservisovi dosežki za izboljšanje produkcijskih pogojev v kulturi

Artservis se aktivno zavzema za izboljšanje produkcijskih pogojev vseh subjektov, ki delujejo v kulturi in umetnosti.

Med leti 2001–2004 se je zlasti zavzemal za prost pretok informacij, podpiral pa je tudi delovanje alternativnih in avtonomnih prostorov za umetnost in kulturo (npr. AKC Metelkova mesto, Tovarna Rog, Pekarna). Leta 2004 je s Kulturno stično točko v Sloveniji organiziral mednarodni posvet na temo spodbujanja prostega pretoka informacij, kot osnovni pravici in sredstvu za spodbujanje kulturnega sodelovanja in umetniške produkcije na evropski in širši mednarodni ravni. V Ljubljani smo gostili sorodne elektronske medije in portale iz Nizozemske (www.sica.nl in www.transartists.nl) in Belgije ( www.on-the-move.org).

Od leta 2004 se naša prizadevanja širijo v smeri boljše spletne ponudbe in večje podpore za samozaposlene v kulturi. Leta 2005 smo prenovili Artservisov Priročnik in leta 2006 prvič uvedli Brezplačno pravno pomoč, v okviru katere lahko Artservisovi uporabniki iz področja kulture pridobijo brezplačni pravni nasvet v zvezi s svojim delovanjem, pravicami in obveznostmi. Leta 2006 smo začeli javnost, uporabnike in pristojne inštitucije bolj usmerjeno obveščati o težavah pri delovanju v kulturi in komentirati spremembe kulturniške zakonodaje.

Leto 2007 je bilo za Artservis prelomno, saj je ostal brez podpore ministrstva za kulturo. Kljub temu smo organizirali delavnico o problemih samozaposlenih umetnikov (z naslovom Ker je tudi umetnost lahko delo in poklic), na kateri je sodelovala evropska poslanka Claire Gibault, avtorica Poročila o socialnem statusu umetnikov. Pobudili smo tudi akcijo proti napovedanemu zvišanju prispevkov za socialno varnost za samozaposlene v kulturi, ki smo jo izvedli skupaj z Društvom Asociacija, SUKI – Sindikalna konferenca samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, Društvom slovenskih pisateljev in Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov.

Leta 2008 je bil Artservis ponovno zavrnjen na razpisu ministrstva za kulture, zato smo medije in širšo javnost opozorili o težavah s financiranjem in potrebi po elektronskem mediju, ki je namenjen servisiranju, informiranju in svetovanju kulturnikov. Skupina podpornikov je samoiniciativno zasnovala akcijo BANG – brez Artservisa ne gre. Zaradi pomanjkanja sredstev in spremembe zakonodaje o brezplačni pravni pomoči smo to storitev začasno ukinili.

V letu 2009 je bil Artservis še zlasti aktiven. V navezavi z drugimi zastopniškimi organizacijami smo na začetku leta dosegli, da se je Ministrstvo za kulturo zavezalo, da bo za samozaposlene s pravico do plačevanja prispevkov izvajalo obvezno poročanje o prispevkih na DURS. Artservis se je poleti odzval tudi na DURS-ovo preverjanje društev glede nepridobitnih prihodkov; jeseni je Ministrstvo za finance spremenilo pravilnik v korist društev. Na ministrstvu za kulturo je bila ustanovljena medresorska projektna skupina za celostno reševanje položaja samozaposlenih v kulturi, v kateri sodeluje tudi urednica Artservisa.

Pridobili smo podporo ministrstva za kulturo in ponovno uvedli in posodobili brezplačno pravno pomoč. Oktobra smo organizirali odmevno okroglo mizo o samoorganiziranju umetnikov za izboljšanje njihovega položaja, na kateri so se javnosti prvič skupaj predstavile zastopniške organizacije ( Odprta zbornica za vizualno umetnost, Asociacija, SUKI in Artservis), sodelovali pa so tudi gostje iz Srbije in Hrvaške.

Artservisove servisne, informacijske in svetovalne vsebine

V obsežni bazi razpisov se nahaja okrog 1000 razpisov in 2000 izbranih spletnih povezav. Aktualne informacije pridobivamo s celega sveta s pomočjo domačih in mednarodnih virov, kot so sorodni spletni mediji, partnerske organizacije, producenti in organizatorji prireditev, pa tudi uporabniki. Vsako informacijo pred objavo preverimo in jo uredniško obdelamo. Med uporabniki prevladujejo tisti iz Slovenije, držav nekdanje Jugoslavije, srednje in vzhodne Evrope ter ZDA. Artservisova Okrožnica, ki obvešča o novostih, ima trenutno več kot 6000 naročnikov.

Artservisov Priročnik ponuja članke s praktičnimi navodili za uporabnike iz umetnosti in kulture. Informira in svetuje vsem, ki se znotraj sveta umetnosti srečujejo z različnimi izzivi: statusnimi, zakonodajnimi, davčnimi, organizacijskimi. V okviru Priročnika deluje spletna pravna svetovalnica, namenjena tako nevladnim organizacijam kot tudi samozaposlenim in fizičnim osebam. Naši uporabniki lahko pridobijo brezplačni pravni nasvet v zvezi s svojim delovanjem, pravicami in obveznostmi iz statusnega, delovnega, avtorsko-pravnega, civilnega ali drugega področja.

Na Artservisu deluje tudi forum, ki omogoča izmenjavo mnenj in izkušenj uporabnikov iz področja kulture. Artservisova posebnost so ankete, s katerimi sledimo aktualnemu kulturno-političnemu dogajanju.

Artservisov umetniški projekt: zbirka

Od leta 2005 širi Artservis svoje delovanje iz informiranja in svetovanja tudi na promocijo ustvarjalnosti. Artservisova Zbirka je tematski projekt o produkcijskih pogojih v kulturi. V zbirko so uvrščena dela trenutno 15-tih umetnic in umetnikov, ki se kritično, analitično, duhovito, osebno ali kakor koli drugače nanašajo na pogoje ustvarjanja, predstavljanja, trženja in preživljanja s kulturo in v kulturi – na tiste vidike umetniškega ustvarjanja, ki ponavadi ostajajo prikriti.
Predstavitvena stran Zbirke (v slovenščini in angleščini)

Uredništvo
Odgovorna urednica: mag. Marija Mojca Pungerčar
Redaktorica: Špela Škulj
Uredništvo: Barbara Borčić, Mateja Lazar, Saša Nabergoj in Dušan Dovč
E: info@artservis.org
T: (01) 431 8385
F (01) 430 0629


NOVO V BAZI (zadnjih 10 novosti)
zadnja sprememba
13/12/13

Evropska komisija / European Comission / Ustvarjalna Evropa / Objavljeni prvi razpisi v okviru programa EU Rok prijave: 05/03/14, 12/03/14, 19/03/14 več
 
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona / European Prize for Urban Public Space 2014 / CALL FOR ENTRIES Rok prijave: 23/01/14 at 12 p.m - registration date več
 
CCA ŁAŹNIA 2  / Residence Programme 2014 / OPEN-CALL FOR 2 ARTISTS Rok prijave: 26/01/14 več
 
EDITH-RUSS-HAUS FOR MEDIA ART / Media Art Grants 2014 / Call for submissions of international artists up to the age of 35 Rok prijave: 16/02/14 več
 
Media Art Centre / International Video Art Festival Now&After / Call for entries Rok prijave: 15/01/14 več
 
The Museum of Contemporary Art Chicago (MCA) / Marjorie Susman Curatorial Fellowship / for an exceptional graduate-level candidate Rok prijave: 31/01/14 več
 
Emzin zavod za kreativno produkcijo / Fotografija leta 2014 / vabilo k prijavam na natečaj Rok prijave: 14/01/14 več
 
Deutsches Filminstitut / goEast – Festival of Central and Eastern European Film / FEATURE AND DOCUMENTARY FILM COMPETION, EXPERIMENTAL FILM AND VIDEO ART COMPETITION Rok prijave: 31/12/13 - feature and documentary, 31/01/14 - experimental and video več
 
Muzej moderne i suvremene umjetnosti MMSU / SPAJALICA # 2´ / JAVNI POZIV Rok prijave: 09/12/13 več
 
Liburnija-film / 44. KRAF - short film festival / Open call for feature, documentary, experimental, animation or a music video Rok prijave: 27/11/13 več
 
Zadnjih 100 novosti