Vstop / SCCA-Ljubljana / Evrokultura info@artservis.org
   
O ARTSERVISU OKROŽNICA OBVESTILA POVEZAVE FORUM PRIROČNIK BAZA MOBILNOST RSS ENGLISH
Napredno iskanje


ARTSERVIS SE ZAUSTAVLJA!

Zaradi težav s financiranjem začasno prekinjamo delo na Artservisu.  večNasveti za: samozaposlene, zavode, društva ...
Primeri: pogodb, računov...

Arhiv anket

na vaši strani!

na Artservisu.

Opozorilo

Obvestilo

Poklon evropski literaturi (20/11/011)
Mestni muzej Ljubljana, četrtek, 1. december 2011, od 10. do 13. ure

V okviru Kulture (2007–2013), tj. krovnega programa Evropske unije za področje kulture, Evropska komisija vsako leto nameni od dva milijona in pol do tri milijone evrov za sklop 1.2.2, ki omogoča sofinanciranje prevajanja literarnih del evropskih avtorjev. Evropska komisija tako omogoča spoznavanje književnosti in književne dediščine evropskih držav in spodbuja širjenje in izmenjavo literarnih del.

Slovenske organizacije največ uspeha dosegajo ravno na razpisu za prevajanje literarnih del, zato se želi Kulturna stična točka v Sloveniji z dogodkom pokloniti vsem uspešnim založbam in spodbuditi tudi ostale, da sodelujejo na razpisu. Slovenskim založbam je namreč v obdobju med 2007 in 2011 uspelo pridobiti 1.054.346,40 EUR, kar znaša kar desetino vseh dodeljenih sredstev za prevajanje, za katera se sicer potegujejo založbe iz kar 36 držav članic programa. 17 uspešnim založbam je s pomočjo podpore EU v slovenščino uspelo prevesti kar 233 evropskih književnih del. V letih 2008 in 2010 pa so bile slovenske založbe celo na prvem mestu tako po številu uspešnih založb kot višini pridobljenih sredstev in številu prevedenih knjig.

Več informacij o rezultatih posameznih razpisov: CCP Slovenia

V prvem delu dogodka bomo na kratko predstavili program Kultura in pogoje za sodelovanje na razpisu za prevajanje literarnih del in uspeh slovenskih založb med leti 2007 in 2011. Predstavnika kulturne stične točke iz Hrvaške (Mladen Špehar) in Makedonije (Biljana Prentoska) pa bosta predstavila uspehe založb iz omenjenih držav.

Po kratkem odmoru za kavo in klepet bo sledila predsatvitev evropske nagrade za književnost, ki jo je leta 2010 prejela tudi slovenska pisateljica, Nataša Kramberger z romanom Nebesa v robidah. Nagrado bo predstavila Katja Stergar iz Javne agencije za knjigo.

Tretji del pa bo namenjen vodeni razpravi z založbami iz držav iz regije. Nekatere izmed njih si namreč prvo mesto po črpanju sredstev na omenjen razpisu delijo s Slovenijo. V razpravi bodo sodelovali predstavniki iz Hrvaške (Nataša Barta Paripović, Založba VBZ), Makedonije (Igor Isakovski, Založba Blesok), Češke (Michaela Velčková, Založba Větrné mlýny), Madžarske (Péter Váradi, Založba L'Harmattan) in Slovenije (David Movrin, Mohorjeva družba). Razpravo bosta vodili Mateja Lazar (CCP Slovenia) in Anja Jelavić (MK HR, CCP Hrvaška).

Dogodek bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku s simultanim tolmačenjem.

PROGRAM

POZOR!

PRIJAVE: Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar prosimo, da svojo prisotnost potrdite s prijavo preko elektronskega obrazca (na strani CCP) najpozneje dan pred dogodkom, do 12. ure oz. do zapolnitve prostih mest.

Dodatne informacije:

Kulturna stična točka v Sloveniji
Ines Kežman ali Maša Ekar
T: (01) 4318385
E: ccp@scca-ljubljana.si ali ccpinfo@scca-ljubljana.si


NOVO V BAZI
zadnja sprememba
13/12/13

Vse novosti v bazi v zadnjem letu