Vstop / SCCA-Ljubljana / Evrokultura info@artservis.org
   
O ARTSERVISU OKROŽNICA OBVESTILA POVEZAVE FORUM PRIROČNIK BAZA MOBILNOST RSS ENGLISH
Napredno iskanje


Nasveti za: samozaposlene, zavode, društva ...
Primeri: pogodb, računov...

Arhiv anket

na vaši strani!

na Artservisu.

Opozorilo

Obvestilo

Okrogla miza in javni intervju (26/9/09)
Samoorganiziranje umetnikov za izboljšanje njihovega položaja

OKROGLA MIZA:
Petek, 9. 10. 2009, ob 11. uri
Center urbane kulture Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Moderator: Maks Soršak
Gostje: Mag. Marija Mojca Pungerčar (Artservis), Jadranka Ljubičič (Odprta zbornica), Jurij Krpan (Asociacija), Denis Miklavčič (SUKI pri Glosi), Nemanja Cvijanović (Hrvaška) in Dragoslav Krnajski (Srbija).

Okrogla miza Samoorganiziranje umetnikov za izboljšanje njihovega položaja bo posvečena statusu in položaju ustvarjalcev v kulturi in njihovim iniciativam za izboljšanje pogojev delovanja. Gostje iz Slovenije, Hrvaške in Srbije bodo razložili, kako in zakaj so se samoorganizirali na lokalni in nacionalni ravni, kaj so že dosegli in kakšni so njihovi cilji. Spregovorili bodo o razmerah, znotraj katerih delujejo, o taktikah njihovega organiziranega delovanja ter o dialogu z državo in mestnimi oblastmi pri reševanju problemov produkcijskih pogojev v kulturi, formalnih statusov umetnikov, sistemi socialnih transferjev za umetnike itd.

Gostje prihajajo iz vrst umetniško/civilnodružbenih iniciativ iz Slovenije, Hrvaške in Srbije, oz. iz samoorganiziranih skupin umetnikov oz. kulturnikov (društva, formalne ali neformalne skupine, sindikat in medij), ki si prizadevajo za izboljšanje produkcijskih pogojev v umetnosti in kulturi.

Cilj okrogle mize je doseči boljšo informiranost javnosti o delovanju samoorganiziranih kulturniških iniciativ na nacionalnem in mednarodnem nivoju ter vzpodbuditi kulturnike k medsebojnemu povezovanju in sodelovanju.

JAVNI INTERVJU:
Petek, 9. 10. 2009, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Gosta: Andrej Rozman - Roza & Tomaž Dernovšek - Vinči
Moderatorka: Tanja Lesničar Pučko

Na javnem intervjuju se bosta občinstvu predstavila dva avtorja, ki sta se uspela uspešno samoorganizirati v smislu vzpostavitve ustreznih pogojev za lastno produkcijo. Čeprav delujeta na različnih področjih, ju druži to, da njuno delovanje ni birokratsko formalističnega značaja, temveč nekonvencionalno s pridihom "utrganosti" v plemenitem smislu.

Na dogodku bosta spregovorila o svojih strategijah, metodah, izkušnjah in ciljih: Andrej Rozman - Roza kot ustanovitelj, vodja in član najmanjšega možnega gledališča (Rozinteater) in po novem tudi ustanovitelj verske skupnosti, Tomaž Dernovšek - Vinči pa kot ustanovitelj in vodja Muzeja premoderne umetnosti, ki ima prostore v bivšem hlevu v Spodnjem Hotiču.

Andrej Rozman - Roza
Pesnik, pisatelj, dramatik, igralec in prevajalec. Med leti 1981 in 1995 je bil vodja alternativnega Gledališča Ane Monro in začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle, predeluje klasična besedila za druge medije, jih prestavlja v sodobnost ali preprosto prevaja. Marca 2003 je ustanovil Rozinteater kot najmanjše možno gledališče.
Roza

Tomaž Dernovšek - Vinči
Muzej premoderne umetnosti na humoren in kritičen način prikazuje poglede sodobnih premodernih umetnikov. Na 1000 m2 razstavnega prostora se nahajajo dela sedmih priznanih umetnikov iz Slovenije in Evrope v stalni postavitvi. Galerijski prostor gosti priznane domače in tuje umetnike s samostojnimi razstavami. Ogledati si je možno tudi video projekcijo iz arhiva Muzeja premoderne umetnosti ter posedeti na vrtu, kjer so občasno razstavljene skulpture in inštalacije na prostem.
Muzej premoderne umetnosti

---------------------------------------

Vsebinska zasnova dogodka: Mag. Marija Mojca Pungerčar

Informacije:
T: 01 431 83 85 (Dušan Dovč, Marija Mojca Pungerčar)
E: info@artservis.org

---------------------------------------

Okrogla miza in javni intervju sta del projekta Let's Talk Critic Art (2009-2010), ki preizprašuje kritične aspekte sodobne umetnosti (okrogle mize, javni intervjuji) ter jih dokumentira in arhivira (spletna dokumentacija, publikacija).

Projekt vodi kulturni portal SEEcult.org (Srbija) s partnerji SCCA-Ljubljana / Artservis (Slovenija), Kulturpunkt (Hrvaška) in Forum Skopje (Makedonija).

Partnerji so člani neformalne mreže kulturnih portalov inSEEcp, ustanovljene leta 2006 z namenom povezovanja uredništev portalov in vzpodbujanja mednarodnega kulturnega sodelovanja v državah nekdanje Jugoslavije.

Projekt Let's Talk Critic Art podpira Evropska kulturna fundacija.


NOVO V BAZI (zadnjih 10 novosti)
zadnja sprememba
13/12/13

Evropska komisija / European Comission / Ustvarjalna Evropa / Objavljeni prvi razpisi v okviru programa EU Rok prijave: 05/03/14, 12/03/14, 19/03/14 več
 
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona / European Prize for Urban Public Space 2014 / CALL FOR ENTRIES Rok prijave: 23/01/14 at 12 p.m - registration date več
 
CCA ŁAŹNIA 2  / Residence Programme 2014 / OPEN-CALL FOR 2 ARTISTS Rok prijave: 26/01/14 več
 
EDITH-RUSS-HAUS FOR MEDIA ART / Media Art Grants 2014 / Call for submissions of international artists up to the age of 35 Rok prijave: 16/02/14 več
 
Media Art Centre / International Video Art Festival Now&After / Call for entries Rok prijave: 15/01/14 več
 
The Museum of Contemporary Art Chicago (MCA) / Marjorie Susman Curatorial Fellowship / for an exceptional graduate-level candidate Rok prijave: 31/01/14 več
 
Emzin zavod za kreativno produkcijo / Fotografija leta 2014 / vabilo k prijavam na natečaj Rok prijave: 14/01/14 več
 
Deutsches Filminstitut / goEast – Festival of Central and Eastern European Film / FEATURE AND DOCUMENTARY FILM COMPETION, EXPERIMENTAL FILM AND VIDEO ART COMPETITION Rok prijave: 31/12/13 - feature and documentary, 31/01/14 - experimental and video več
 
Muzej moderne i suvremene umjetnosti MMSU / SPAJALICA # 2´ / JAVNI POZIV Rok prijave: 09/12/13 več
 
Liburnija-film / 44. KRAF - short film festival / Open call for feature, documentary, experimental, animation or a music video Rok prijave: 27/11/13 več
 
Zadnjih 100 novosti