Vstop / SCCA-Ljubljana / Evrokultura info@artservis.org
   
O ARTSERVISU OKROŽNICA OBVESTILA POVEZAVE FORUM PRIROČNIK BAZA MOBILNOST RSS ENGLISH
Napredno iskanje


ARTSERVIS SE ZAUSTAVLJA!

Zaradi težav s financiranjem začasno prekinjamo delo na Artservisu.  večNasveti za: samozaposlene, zavode, društva ...
Primeri: pogodb, računov...

Arhiv anket

na vaši strani!

na Artservisu.

Opozorilo

Obvestilo

Okrogla miza in javni intervju (26/9/09)
Samoorganiziranje umetnikov za izboljšanje njihovega položaja

OKROGLA MIZA:
Petek, 9. 10. 2009, ob 11. uri
Center urbane kulture Kino Šiška, Trg prekomorskih brigad 3, Ljubljana

Moderator: Maks Soršak
Gostje: Mag. Marija Mojca Pungerčar (Artservis), Jadranka Ljubičič (Odprta zbornica), Jurij Krpan (Asociacija), Denis Miklavčič (SUKI pri Glosi), Nemanja Cvijanović (Hrvaška) in Dragoslav Krnajski (Srbija).

Okrogla miza Samoorganiziranje umetnikov za izboljšanje njihovega položaja bo posvečena statusu in položaju ustvarjalcev v kulturi in njihovim iniciativam za izboljšanje pogojev delovanja. Gostje iz Slovenije, Hrvaške in Srbije bodo razložili, kako in zakaj so se samoorganizirali na lokalni in nacionalni ravni, kaj so že dosegli in kakšni so njihovi cilji. Spregovorili bodo o razmerah, znotraj katerih delujejo, o taktikah njihovega organiziranega delovanja ter o dialogu z državo in mestnimi oblastmi pri reševanju problemov produkcijskih pogojev v kulturi, formalnih statusov umetnikov, sistemi socialnih transferjev za umetnike itd.

Gostje prihajajo iz vrst umetniško/civilnodružbenih iniciativ iz Slovenije, Hrvaške in Srbije, oz. iz samoorganiziranih skupin umetnikov oz. kulturnikov (društva, formalne ali neformalne skupine, sindikat in medij), ki si prizadevajo za izboljšanje produkcijskih pogojev v umetnosti in kulturi.

Cilj okrogle mize je doseči boljšo informiranost javnosti o delovanju samoorganiziranih kulturniških iniciativ na nacionalnem in mednarodnem nivoju ter vzpodbuditi kulturnike k medsebojnemu povezovanju in sodelovanju.

JAVNI INTERVJU:
Petek, 9. 10. 2009, ob 19. uri
Projektna soba SCCA, Metelkova 6, Ljubljana
Gosta: Andrej Rozman - Roza & Tomaž Dernovšek - Vinči
Moderatorka: Tanja Lesničar Pučko

Na javnem intervjuju se bosta občinstvu predstavila dva avtorja, ki sta se uspela uspešno samoorganizirati v smislu vzpostavitve ustreznih pogojev za lastno produkcijo. Čeprav delujeta na različnih področjih, ju druži to, da njuno delovanje ni birokratsko formalističnega značaja, temveč nekonvencionalno s pridihom "utrganosti" v plemenitem smislu.

Na dogodku bosta spregovorila o svojih strategijah, metodah, izkušnjah in ciljih: Andrej Rozman - Roza kot ustanovitelj, vodja in član najmanjšega možnega gledališča (Rozinteater) in po novem tudi ustanovitelj verske skupnosti, Tomaž Dernovšek - Vinči pa kot ustanovitelj in vodja Muzeja premoderne umetnosti, ki ima prostore v bivšem hlevu v Spodnjem Hotiču.

Andrej Rozman - Roza
Pesnik, pisatelj, dramatik, igralec in prevajalec. Med leti 1981 in 1995 je bil vodja alternativnega Gledališča Ane Monro in začetnik improvizacijskih gledaliških tekmovanj v Sloveniji. Piše parodične in komične pesmi, pravljice in gledališke komedije za otroke in odrasle, predeluje klasična besedila za druge medije, jih prestavlja v sodobnost ali preprosto prevaja. Marca 2003 je ustanovil Rozinteater kot najmanjše možno gledališče.
Roza

Tomaž Dernovšek - Vinči
Muzej premoderne umetnosti na humoren in kritičen način prikazuje poglede sodobnih premodernih umetnikov. Na 1000 m2 razstavnega prostora se nahajajo dela sedmih priznanih umetnikov iz Slovenije in Evrope v stalni postavitvi. Galerijski prostor gosti priznane domače in tuje umetnike s samostojnimi razstavami. Ogledati si je možno tudi video projekcijo iz arhiva Muzeja premoderne umetnosti ter posedeti na vrtu, kjer so občasno razstavljene skulpture in inštalacije na prostem.
Muzej premoderne umetnosti

---------------------------------------

Vsebinska zasnova dogodka: Mag. Marija Mojca Pungerčar

Informacije:
T: 01 431 83 85 (Dušan Dovč, Marija Mojca Pungerčar)
E: info@artservis.org

---------------------------------------

Okrogla miza in javni intervju sta del projekta Let's Talk Critic Art (2009-2010), ki preizprašuje kritične aspekte sodobne umetnosti (okrogle mize, javni intervjuji) ter jih dokumentira in arhivira (spletna dokumentacija, publikacija).

Projekt vodi kulturni portal SEEcult.org (Srbija) s partnerji SCCA-Ljubljana / Artservis (Slovenija), Kulturpunkt (Hrvaška) in Forum Skopje (Makedonija).

Partnerji so člani neformalne mreže kulturnih portalov inSEEcp, ustanovljene leta 2006 z namenom povezovanja uredništev portalov in vzpodbujanja mednarodnega kulturnega sodelovanja v državah nekdanje Jugoslavije.

Projekt Let's Talk Critic Art podpira Evropska kulturna fundacija.


NOVO V BAZI
zadnja sprememba
13/12/13

Vse novosti v bazi v zadnjem letu