Vstop / SCCA-Ljubljana / Evrokultura info@artservis.org
   
O ARTSERVISU OKROŽNICA OBVESTILA POVEZAVE FORUM PRIROČNIK BAZA MOBILNOST RSS ENGLISH
Napredno iskanje


ARTSERVIS SE ZAUSTAVLJA!

Zaradi težav s financiranjem začasno prekinjamo delo na Artservisu.  večNasveti za: samozaposlene, zavode, društva ...
Primeri: pogodb, računov...

Arhiv anket

na vaši strani!

na Artservisu.

Opozorilo

Obvestilo

Prispevki za socialno varnost (19/6/011)
Pozor pri odpiranju dejavnosti na novo v drugi polovici leta!

Samozaposleni, ki odpirate dejavnost na novo (ali znova po zamrznitvi statusa) v drugi polovici leta, bodite pozorni na višino avtorskih honorarjev, ki jih boste prejeli v času od odprtja dejavnosti do konca leta. Višina dohodkov bo namreč vplivala na izračun zavarovalne osnove za prispevke za naslednje leto. Štelo se bo, da ste celotno leto v povprečju poslovali enako kot tiste mesece, ko imate status.

Če bo prihodek v nekaj zadnjih mesecih leta visok, se torej lahko zgodi, da si bo samozaposleni moral naslednje leto plačevati zelo visoke prispevke za socialno varnost ali jih doplačevati (v primeru, da samozaposlenemu plačuje prispevke Ministrstvo za kulturo).

Več (članek Doplačevanje prispevkov, preseganje razredov, Artservis, Priročnik)

Na Artservisu smo seznanjeni s tem, da so samozaposleni v kulturi že naleteli na probleme pri odmerjanju prispevkov, prošnje za znižanje zavarovalne osnove pa praviloma ne uspejo.

Zato je Artservis na zadnjem sestanku Projektne skupine za celostno ureditev statusa samozaposlenih na Ministrstvu za kulturo oddal pobudo za spremembo dveh pravilnikov: »Sklep o kriterijih in merilih za znižanje zavarovalne osnove za plačilo prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje« in »Pravilnik o postopku za razvrščanje v zavarovalne osnove«.

Zapisnik sestanka Projektne skupine za celostno ureditev statusa samozaposlenih, 31. 5. 2011


NOVO V BAZI
zadnja sprememba
13/12/13

Vse novosti v bazi v zadnjem letu