Vstop / SCCA-Ljubljana / Evrokultura info@artservis.org
   
O ARTSERVISU OKROŽNICA OBVESTILA POVEZAVE FORUM PRIROČNIK BAZA MOBILNOST RSS ENGLISH
Napredno iskanje


Nasveti za: samozaposlene, zavode, društva ...
Primeri: pogodb, računov...

Arhiv anket

na vaši strani!

na Artservisu.

Opozorilo

Obvestilo

Artservis je star pet let! (17/11/06)
Praznovanje z razstavo bo v četrtek, 23. 11. 2006 ob 19. uri v Kibli v Mariboru. Vabljeni v našo družbo!

Artservis bo 22. novembra 2006 star pet let. Rojstni dan Artservisa bomo letos obeležili z javnim kulturnim dogodkom, na katerem bomo predstavili Artservisovo Zbirko, s katero Artservis širi svoje področje informiranja in svetovanja tudi na promocijo ustvarjalnosti.

Izbrana video dela iz Artservisove Zbirke si bo mogoče ogledati na enourni videoprojekciji, ki se bo začela ob 19. uri.

Druga dela iz Zbirke bodo na ogled na dodatnih monitorjih. Seveda pa bo vse to začinilo tudi naše druženje.

Naslov prizorišča: MMC Kibla, Ulica kneza Koclja 9, Maribor

O Zbirki:

Artservisova Zbirka je tematski projekt o produkcijskih pogojih v kulturi. V Zbirko so uvrščena umetniška dela, ki se kritično, analitično, duhovito, osebno ali kakor koli drugače nanašajo na pogoje ustvarjanja, predstavljanja, trženja in preživljanja s kulturo in v kulturi - na tiste vidike umetniškega ustvarjanja, ki ponavadi ostajajo prikriti: kariero, umeščenost v umetniški sistem, kulturno politiko in razmerja moči...

Tovrstna umetniška usmerjenost je novost, saj se avtorji - nekateri stalno, drugi občasno - znotraj sodobne umetnosti s temi temami ukvarjajo šele zadnjih deset let. Dela v Artservisovi Zbirki odlikuje kombinacija premišljenosti in inovativnosti pri uporabi izbranega medija, raziskovalna radovednost in sodoben študijski pristop.

Artservisova Zbirka ni omejena na določen medij ali umetniško generacijo. V Zbirko so doslej vključena dela z različnih umetniških področij: video, diskurzivna umetnost, računalniška grafika. Dela za Zbirko je uredništvo Artservisa izbralo na podlagi javnega razpisa, dva projekta pa je v Zbirko povabilo posebej.

V Artservisovo Zbirko so uvrščena dela desetih domačih avtorjev:

Tanja Lazetić, Nina Meško: Stanje stvari, 2004, video-plesni projekt
V projektu Stanje stvari tečejo pogovori s slovenskimi plesnimi producenti, koreografi in teoretiki o njihovem odnosu do lastnega dela, do sodobne plesne umetnosti, o njihovih kriterijih in vrednotenju umetniškega ustvarjanja.

Mladen Stropnik: Momriding, 2002, video
Umetnik je s kamero posnel mamo, ki mu po telefonu bere zavrnitveno pismo britanske ambasade, kamor je umetnik zaprosil za štipendijo. Mama ne zna angleško.

Martina Bastarda: TV dražba, 2003, video
V enourni televizijski dražbi, ki je v živo potekala na TV Pika, je umetnica kot voditeljica prodajala avtoportrete (obraza, oprsja in zadnjice), narejene v stilu bizantinskih ikon.

Tina Smrekar: Always Smile, 2005, video
Umetnica se sooča z dilemo >služiti ali ustvarjati< in posledično reflektira to situacijo v umetniški praksi. V videu nastopa kot prodajalka spominkov na Oktoberfestu v Muenchnu.

Vesna Bukovec: Ali je umetnost potrebna? Zakaj?, 2002-2005, računalniška grafika, diskurzivni projekt
Naslovni vprašanji sta uvrščeni v anketo, ki jo je umetnica izvedla med prijatelji in znanci. V anketi je ljudi spraševala, koliko spremljajo dogajanje v sodobni vizualni umetnosti in kaj si o njej mislijo.

Vesna Bukovec: Sodobna umetnost za starše, 2002, diskurzivni projekt, računalniška grafika, video
Kako laiku razložiti umetnost? Umetnica je priredila >predavanje<, na katerem je svojim staršem razlagala ključne dogodke iz zgodovine umetnosti, ki so, po njenem mnenju, pripeljali do sedanje situacije.

Berko: Nikoli niste daleč od Berkove zvezde, grafika
Umetnik v svojem delu prevprašuje >delanje podob< in njihovo označevanje v odnosu do realnosti: ali so resnične, hiperrealne ali umetne?

Mare Bulc, Jana Flego in Katarina Petrov: Smetana sodobne slovenske umetnosti, 2004, diskurzivni projekt
Avtorji so ustvarili album s samolepilnimi podobami 51 umetnikov iz Slovenije, ki ustvarjajo na začetku 21. stoletja. Avtorji projekta so za to priložnost prevzeli vloge kustosov.

Marija Mojca Pungerčar: Career Confessions, 1999-2000, video
Serijo videov Career Confessions sestavljajo trije intervjuji s tremi uveljavljenimi ameriškimi likovnimi umetniki srednje generacije: Kiki Smith, Robinom Wintersom ter Alexom in Allison Grey.

Jana Flego in Katarina Petrov: Inside-Out, 2004, video
Projekt Inside-out je serija štirih videov, ki reflektirajo in problematizirajo položaj sodobnega umetnika v luči različnih dejavnikov, ki vplivajo na njegovo uveljavitev in ki niso nujno povezani z njegovim kreativnim delom.

Kustos zbirke je Tevž Logar.

Artservisova Zbirka je uvrščena v študijski arhiv Zavoda za sodobno umetnost SCCA-Ljubljana, kjer so dela na vpogled obiskovalcem. Zbirko tudi dopolnjujemo in predstavljamo na (mednarodnih) prireditvah in razstavah.

Dogodek smo pripravili v sodelovanju z MMC Kibla.

VIZUALNI MATERIAL

VEČ INFORMACIJ:
Tevž Logar, kustos Zbirke
Zavod SCCA-Ljubljana
Metelkova 6, 1000 Ljubljana
Tel.: (01) 431 83 85, 041 367 425
e-mail: svetumetnosti@scca-ljubljana.si
www.artservis.org


NOVO V BAZI (zadnjih 10 novosti)
zadnja sprememba
13/12/13

Evropska komisija / European Comission / Ustvarjalna Evropa / Objavljeni prvi razpisi v okviru programa EU Rok prijave: 05/03/14, 12/03/14, 19/03/14 več
 
Centre de Cultura Contemporània de Barcelona / European Prize for Urban Public Space 2014 / CALL FOR ENTRIES Rok prijave: 23/01/14 at 12 p.m - registration date več
 
CCA ŁAŹNIA 2  / Residence Programme 2014 / OPEN-CALL FOR 2 ARTISTS Rok prijave: 26/01/14 več
 
EDITH-RUSS-HAUS FOR MEDIA ART / Media Art Grants 2014 / Call for submissions of international artists up to the age of 35 Rok prijave: 16/02/14 več
 
Media Art Centre / International Video Art Festival Now&After / Call for entries Rok prijave: 15/01/14 več
 
The Museum of Contemporary Art Chicago (MCA) / Marjorie Susman Curatorial Fellowship / for an exceptional graduate-level candidate Rok prijave: 31/01/14 več
 
Emzin zavod za kreativno produkcijo / Fotografija leta 2014 / vabilo k prijavam na natečaj Rok prijave: 14/01/14 več
 
Deutsches Filminstitut / goEast – Festival of Central and Eastern European Film / FEATURE AND DOCUMENTARY FILM COMPETION, EXPERIMENTAL FILM AND VIDEO ART COMPETITION Rok prijave: 31/12/13 - feature and documentary, 31/01/14 - experimental and video več
 
Muzej moderne i suvremene umjetnosti MMSU / SPAJALICA # 2´ / JAVNI POZIV Rok prijave: 09/12/13 več
 
Liburnija-film / 44. KRAF - short film festival / Open call for feature, documentary, experimental, animation or a music video Rok prijave: 27/11/13 več
 
Zadnjih 100 novosti